Vil du dele et toilet?

Debatindlæg til Politikens Debattør- og Kritikerskole

Vi har glemt at fællesskabet ikke behøver at være en modsætning til den personlige frihed.

Som teenager boede jeg med min far i en andelsforening med et stort fælleshus, hvor familierne mødtes i hverdagene for at spise sammen. Bevares, jeg har spist over min kvote af farserede porrer, men når jeg kigger tilbage, var det ret fantastisk at min single-far hver dag kunne slippe for at lave mad til to store, sultne teenagesønner, og i stedet fik friheden til bruge tiden sammen med os. Fordelene ved delefællesskabet var til at tage og føle på.

I dagens individualiserede Danmark ligger det de fleste fjernt at dele noget af deres private bolig. Men hvor går vores grænse for hvad vi vil være fælles om? Hvis du bor i en andels- eller boligforening, så deler du måske allerede cykelkælder, affaldsskur, loftsrum eller værksted med dine naboer. Kunne du ikke også dele en fællessal? Et stort køkken? Badefaciliteter? Et toilet? For de fleste vækker det nok ubehagelige minder om at skulle fjerne en bofælles sorte hår fra baderisten. Så hellere bare have bruseren for sig selv!

Siden 2. Verdenskrig er udviklingen da også kun gået én vej: større velstand og, som konsekvens, friheden til ikke at skulle dele noget som helst. Ifølge Danmarks Statistik har vi faktisk aldrig nogensinde haft et større boligareal pr. person, og vi bliver færre og færre i husstanden. I dag har den gennemsnitlige single 84 kompromisløse kvadratmeter at boltre sig på – men bliver man virkelig lykkelig af ikke at skulle tage hensyn til andre end sig selv?

Drømmen om personlig frihed kulminerer i at bo i et parcelhus. Du kan tænde for tørretumbleren akkurat når du har lyst til det – der kommer ingen underbo op og klager over at du forstyrrer deres nattesøvn. Du kan stavre ud på badeværelset i dine hullede underbukser uden at være bange for at støde ind i en nabo i opgangen. Du skal aldrig gå på kompromis med noget som helst. Sikke en smålig definition på frihed!

Store og små delefællesskaber lønner sig i den mest dyrebare valuta vi har: tid. Tag for eksempel rengøring, som mange mennesker allerede i dag betaler sig fra at bruge tid på. Ville du dele et badeværelse, hvis du aldrig selv skulle stå krumbøjet over fliserne og skure kalk af? Ville du dele et køkken, hvis du kun skulle lave mad en gang om måneden?

Hvis du får en god portion frihed i bytte, vil du så dele mit toilet?